Το ελαιόλαδο προέρχεται από τις ελιές και αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Το λάδι της ελιάς, έχει πολλά θρεπτικά ωφέλη όταν καταναλώνεται στην τροφή μας, αλλά και στο δέρμα, στα μαλλιά, και όταν χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που εμποδίζουν την οξείδωση, που μπορεί να παράγουν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η επάλειψη καλλυντικής κρέμας με ελαιόλαδο, βοηθά να καταπολεμήσει, τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο από την υπεριώδη ακτινοβολία UV. Επίσης είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α, D, E. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων  του δέρματος. Επίσης έχει ενυδατικές επιδράσεις, που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει τόσο το δέρμα, όσο και τα μαλλιά. Άλλη μια μοναδική θεραπεία του ελαιολάδου είναι, ότι μειώνει την γήρανση του δέρματος και την μείωση των ρυτίδων. Οι αντιρυτιδική του δράση, έχει μεγάλη ισχύ στην περιοχή των ματιών και στο πόδι της χήνας, αλλά και μετά την έκθεση από στον ήλιο. Μελέτες που γίνανε για την χρήση ελαιολάδου, σε ξηρά δέρματα, ενήλικες  και σε βρέφη έδειξε ότι, μειώνει την ερυθρότητα του δέρματος, αλλά και δίνει βαθιά ενυδάτωση στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βιταμίνης Ε που περιέχει.